James Pember: "Tänk på vad som krävs för att behålla medarbetarna"

Topics: B2B Försäljningschefen

james-pember-hero.png
I juni hade vi på Doidea äran att hälsa James Pember välkommen som talare hos oss. James jobbar mycket med och föreläser om frågor gällande motivation av anställda och hur man får de att prestera på topp. Med andra ord frågor som alltid är aktuella för säljchefen. Vi följer upp hans presentation med detta gästinlägg.  

"För ett tag sedan träffade jag en före detta säljchef för ett snabbväxande techföretag. Företaget hade efter några år av väldigt snabb tillväxt plötsligt började rasa samman. Efter att ha skalat upp till några hundra anställda och genererat enorma inkomster började kunderna svika, säljarna lämnade sina jobb och företagets inkomster minskade snabbt. Med andra ord, det såg inte bra ut.


Varför blev det så? Han sa att företaget saknade ett syfte, att det saknade ett "varför". När det blev tufft så hade de anställda ingenting att samlas kring. Inget mål att fokusera på. Företaget hade en bra produkt men det räcker inte för att attrahera och behålla de bästa personerna.  

Alla vet att bra människor bygger bra företag - men hur ofta tänker vi verkligen på vad som krävs för att attrahera och behålla dem? 

Skratta inte åt buzzwords inom HR

Det är lätt att skratta åt syften värderingar eller fåniga buzzwords inom HR. Det är lätt att håna ”millennials” för att de är lata. Det är också lätt att säga "strunta i det, nu fokuserar vi och börjar jobba”. För lätt om du frågar mig. 

Click me

Saken är den att när du ignorerar ett syfte, värderingar och att ha en tydlig vision så kommer du inte attrahera de bästa personerna och du kommer definitivt inte lyckas med att behålla dem. När du anställer bra personer så kommer de att få jobberbjudanden i sin mejlkorg varje vecka - varför skulle de stanna kvar hos dig? 

Dan Airly, professor i beteendeekonomi och psykologi på Duke universitet, har ett bra citat om att attrahera och behålla talanger: 

“Money is what gets workers in the door, but it doesn’t make them go the extra mile.”

Okej, så nu är vi överens om att attrahera och behålla talanger är själva nyckeln, och målet kan hjälpa dig att lyckas med det. Men, tar du någonsin ett steg tillbaka och funderar på hur viktigt målet/värderingarna/visionen är för ditt utförande? 

 

Utan ett tydligt fokus kommer cheferna bli själviska

Produktbeslut blir allt svårare att ta. Utan ett tydligt uppdrag så kommer produktägare och mellanchefer bråka för att få deras egna idéer i hamn. Utan ett tydligt fokus kommer cheferna bli själviska. Ordspråket ”Kämpa eller fly” kan vid dessa tillfällen komma väl till pass. 

 "Jag är 26 år och tillhör generation Y, jag är en alltså en så kallad millennial. En term som framkallar oro bland människor, speciellt hos ledare för traditionella företag. Varför? För att vi inte kan relatera till de traditionella, föråldrade värderingarna i de flesta företag, där pengar är den största motivationen. Eftersom att den tidigare incitamentsstrukturen inte reflekterar våra värderingar. För att ledarna för de traditionella företagen misslyckas med att förstå vad som verkligen driver oss till att lyckas"

Citatet ovan är från en Julian Tesches bloggpost. Julian är en account executive på HR tech-startupen Peakon, och i inlägget berättar han om sin erfarenhet från sin nya roll hittills.  

Titeln på hans artikel "Generation Why" är inte bara en smart, liten ordlek från "Generation Y"-titeln som ofta appliceras på människor i hans (och i min) åldersgrupp. Den fångar också perfekt vad du behöver göra för att hålla dina säljare glada, fokuserade och engagerade.

Simon Sinek pratar om det här i Start with why: How great leaders inspire action. Jag rekommenderar er att också titta på den filmen."  

/James Pember

 

Personliga varumärken viktiga inom försäljning

Den 24 augusti är det dags för nästa gästtalare här hos oss på Doidea. Då kommer Per Rolder hit för att prata om vikten av att bygga ett personligt varumärke som säljare. Per Rolder är VD för Ways, ett Stockholmsbaserat IT-företag som specialiserat sig på dokumenthantering. Ett perfekt tillfälle att få lite extra inspiration inför höstens utmaningar? Anmäl dig här!

 

Click me