3 tips för ökad användarvänlighet

Topics: Marknadschefen Webbutveckling

Användarvänlig design
En positiv användarupplevelse är nästan ett måste för att få din webbplats att leverera och din kommunikation att fungera som du vill. Det finns en hel uppsjö av saker som man bör titta på för att optimera besökarnas flöden. Både ur deras synvinkel så att de kan göra det de vill - och ur din så att de gör det du vill.

Jag har här valt ut tre delar som jag tycker är extra viktiga att tänka på för att lyckas i sin strävan att erbjuda en användarvänlig webbplats. Som jag tagit upp i ett tidigare inlägg krävs användarvänlighet för att få erbjuda en friktionsfri köpresa.

1. Texten

Texten är huvudbäraren av ert budskap och hjälper till att bygga historian om er webbplats. Så även om många tror att text och layout är två olika saker, så lägger den grunden för designen. Därför är det viktigt att tänka på följande två delar:

 • Undvik lång och onödig utfyllnadstext
 • Skriv enkelt och kortfattat vad du vill förmedla

Det kan vara frestande att använda högtravande ord för att imponera - men tänk på att läsarna snabbt och enkelt behöver förstå ditt budskap. Det är bättre att använda ett rakt, avskalat och lättillgängligt språk.

Fontstorleken
Tänk på att texten behöver bara stor nog för att enkelt kunna läsas utan att behöva zooma in sidan. Body-texten bör ligga någonstans mellan 14 och 20 px. Undvik handstils- eller skrivstils-teckensnitt.

Använd kursiv text sparsamt
Kursiv text är svår att läsa på webben, så istället bör du använda fet text när du vill betona något i texten. Det är lättare att läsa.

Använd inte understruken text om det inte är länkar
Understruken text är vanligtvis bra om man vill framhäva något, men på webben kan det lätt förvirra besökaren eftersom länkar oftast markeras med understruken text.

 TESTA HUBSPOT GRATIS 

2. Navigation

Navigationen på en webbsida är mycket viktig för dina besökare. En snygg och enkel navigation är skapar per automatik en bra besöksupplevelse och gör det enkelt för besökaren att gå dit du vill att hen ska gå.

Var gärna kreativ i din design men sväva inte ut för mycket om det finns risk att det kan försvåra förståelsen för navigationen. Det är även viktigt att använda samma position för navigationen på alla undersidor i sajten (med undantag för landningssidor). Om du ändrar position och design på sidorna kan det förvirra besökaren, det finns då en risk att besökaren tror att den hamnat på en annan sida. 

Använd platsindikationer för att visa besökaren var den befinner sig på sajten. Det finns många metoder för detta:

 • Länkar kan ha fetstil och en annan färg
 • Bakgrundsfärgen kan ändras
 • Pilar och linjer är bra för att förtydliga besökaren position

Det är viktigt att informera besökaren om var den befinner sig under hela besöket.

 

finger-769300_1920.jpg
3. Använd ikoner

Ikoner är ett effektivt sätt för att förenkla navigationen. De hjälper besökarna att enkelt gå genom sidorna utan att ens behöva läsa. Även om besökaren inte förstår språket är det lätt att förstå vad man ska göra eller hur man navigerar sig genom sajten. Ikoner gör även sajten trevligare och mer kreativ. 

Tänk på att ikonerna ska vara:

 • Relaterade och välkända
 • Tilltalande
 • Universella
 • Läsbara
 • Konsekventa
 • Funktionella
 • Anpassade till designen

 

Sammanfattning

Vill man sammanfatta de tre punkterna ovan är det enklast att använda sig av principen - keep it short and simple. Balansera alltid kreativitet med funktionalitet, förvirra aldrig en besökare

Det bästa sättet att förstå begreppen UX är att sätta sig in i den genomsnittliga internetanvändarens beteende. När du förstår det och de utmaningarna som kan uppstå så har du en bra utgångspunkt till hur du ska designa din webbplats för att besöket ska bli så användarvänligt som möjligt. 

Då återstår bara frågan vilken plattform man ska bygga sin webbplats i. Wordpress, EPIServer och Drupa är välkända sådana, men vi rekommenderar att du urvärderar Hubspot, där du utan programmeringskunskaper enkelt skapa en användarvänlig, och dessutom leadsgenererande webbplats.

 TESTA HUBSPOT GRATIS